Wedstrijden

Als club nemen we regelmatig deel aan wedstrijden. Zo zijn er wedstrijden die enkel voorzien zijn voor B/C zwemmers en wedstrijden die enkel ingericht worden voor A-zwemmers. Wanneer er een wedstrijd in het vooruitzicht is, zal je daar via mail tijdig van op de hoogte gebracht worden. Laat steeds weten of je deelneemt of niet.

Het Vlaams Zomercriterium (het officieus Vlaams Kampioenschap voor B-zwemmers) en de Belgische (jeugd)kampioenschappen vallen steeds in de zomermaanden.

 

Wedstrijddag

Je komt naar de wedstrijd in FIRST training. Zorg ervoor dat je steeds alles bij je hebt. In de eerste plaats heb je natuurlijk je zwembroek of zwempak + zwembril en je grijze badmuts bij. Een reservebril voor het geval er iets mis gaat is geen overbodige luxe. Ook een T-shirt van de club, een short en een paar slippers zijn een must. Een paar badhanddoeken, voldoende drinken (water of sportdrank) en een gezond tussendoortje (licht verteerbaar voedsel zoals droge koek, witte boterham met mager beleg of een banaan) vervolledigen je zwemzak.

Zorg dat je op de dag zelf op tijd aan het zwembad bent. Dit wil zeggen dat je 15 minuten voor de start van het inzwemmen in de inkomhal aanwezig bent. We vragen jullie steeds goed op tijd te zijn, daar alle administratie in orde dient gebracht te worden. Wie meer dan een kwartier te laat is zal niet meer kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Op tijd zijn is dus de boodschap!

Indien je niet aanwezig kan zijn op de wedstrijd omwille van ziekte, verwittig je zo snel mogelijk je trainer en bezorg je hem/haar je doktersattest. Indien je op de dag zelf beslist om niet deel te nemen, verwittig dan de aanwezige trainer en bezorg het doktersbriefje binnen de 4 dagen aan  één van de trainers. Wie afwezig is zonder doktersattest betaalt zelf de boete die aan de club werd opgelegd + het startgeld dat door de club reeds betaald werd.

 

Officials

Wat zijn officials? Je hebt Keerpuntrechters, Tijdopnemers, Aankomstrechters (TAK), een Starter, een Kamprechter, een Jurysecretaris (JP). Al deze mensen hebben een cursus gevolgd om jou zo goed mogelijk te begeleiden op een wedstrijd en om de wedstrijd een ‘officieel’ karakter te geven. Je kan ze vergelijken met scheidsrechters op het voetbal of bij volleybal of basketbal. Bij een zwemwedstrijd zijn er echter véél meer nodig dan bij een voetbalwedstrijd!

Een Keerpuntrechter houdt nauw gelet de keerpunten die je maakt in het oog. Hij kijkt of je geen fouten maakt! Je trainer zal er zeker voor zorgen dat, als je goed je best doet, je niet uitgesloten wordt tijdens het zwemmen.

Een Kamprechter kan een zwemmer zelf uitsluiten, of op aanraden van een Keerpuntrechter of een Tijdopnemer.

Ouders van competitiezwemmers en andere geïnteresseerden kunnen zich steeds opgeven om official te worden. Dit kan gebeuren bij het bestuur of via contact. Op deze manier steunt u ook de club, want elke club moet officials afvaardigen. Bij een tekort aan officials betaalt de club boetes. Het is ook dé manier om uw kind vanop de eerste rij te zien zwemmen en ervoor te zorgen dat de middag een beetje sneller voorbij gaat